Funkishus er det nyeste og smarteste i en lang række hustyper (foto benee-huse.dk)

Funkishus er det nyeste og smarteste i en lang række hustyper (foto benee-huse.dk)

Nogle af os ved måske ikke, hvad ordet funkis betyder. Vi ved, det har noget med ordet funktionalisme at gøre, men en nærmere betegnelse, kan vi næppe komme med. De, der har forstand på arkitektur, nikker genkendende til ordet og tænker på mange af de nye huse, der bliver bygget her i Danmark.

Vi er faktisk helt vilde med funkishuse i Danmark, og kører du en tur op ad Strandvejen på vej mod Nordsjælland, ja så vil du uden tvivl køre forbi en række huse, der kan betegnes som funkishuse. De er kendetegnede ved ofte at være meget firkantede og med asymmetriske vinduer. Ofte har de flade tage, og flere af dem er hvide. De ser meget moderne ud, og skiller sig ud fra mængden.

Funkis – fra mellemkrigstid til velfærdssamfund

Dette ord, funkis, kommer fra funktionalisme. Funktionalisme er en historisk betegnelse for en arkitektonisk ”stil”, som startede i mellemkrigstiden. Her i Danmark kender vi den skandinaviske art af funktionalisme, og vi har rigtigt taget denne byggestil til os i forbindelse med vores velfærdssamfund. Her er vi begyndt at bygge den slags funkishuse, som meget er bygget op omkring en families individuelle ønsker og behov. Hvor mange børneværelser er der brug for i huset. Hvor stor skal køkkenet være, hvis man laver meget mad, og skal stuen kunne bruges til at holde mange fester i, eller til at børnene kan lege i. Vil man have masser af lys i sit hus, er funkishuse også en god mulighed.

For noget der også kendetegner de danske funkishuse er vinduespartierne, der ofte er i fokus. Lyset spiller en stor rolle, og det er mange danskere vilde med – især om vinteren, hvor man forsøger at få bare lidt af solens stråler indendørs. Man sætter vinduer i huset for at lyset kan falde helt rigtigt indendørs, og vinduerne behøver absolut ikke have samme størrelse eller form. Det er helt fint at sætte et stort vindue lige ved siden af et mindre.

Se forskellige former for funkis huse

Share